تحلیل SWOT چیست؟ کمتر کسی پیدا می‌شود که در حوزهٔ مدیریت فعالیت کند و با تحلیل SWOT و ماتریس آشنا نباشد. در این مقاله از تیم هاوکن‌یو تحلیل SWOT و نحوهٔ استفاده از آن در حیطهٔ مدیریت و کسب‌وکار با جزئیات بیشتر موردبررسی قرار می‌گیرد.

استفادهٔ بهینه از توانایی‌ها و فرصت‌ها

اگر از استعدادهای خود تا حد کمال استفاده کنید، به‌احتمال‌زیاد در زندگی موفق خواهید شد. همین‌طور اگر ضعف‌هایتان را بشناسید و آن‌ها را طوری مدیریت کنید که در کاری که انجام می‌دهید تأثیری نداشته و یا حداقل تأثیر را داشته باشند، از مشکلات کمتری رنج خواهید برد.

حال، چگونه می‌توان این نقاط قوت و ضعف را تشخیص داد و فرصت‌ها و تهدیدهای ناشی از آن‌ها را آنالیز کرد؟ تحلیل SWOT یک تکنیک آنالیز مفید است که به شما در انجام این کار کمک می‌کند.

مسئله‌ای که تحلیل SWOT را قدرتمند می‌سازد این است که با اندکی تفکر می‌تواند به شما کمک کند تا فرصت‌هایی را کشف کنید که به‌تنهایی قادر به شناسایی آن‌ها نیستید، کشف کرده و با درک نقاط ضعف خود می‌توانید خطراتی که ممکن است به توانایی شما برای حرکت روبه‌جلو صدمه بزند را مدیریت و حذف کنید.

اگر با استفاده از چارچوب تحلیل SWOT به خودتان بنگرید، می‌توانید خودتان را از همسالان خود جدا کرده و استعدادها  و توانایی‌های مختص خود را گسترش دهید و به خودتان دررسیدن به اهدافتان کمک کنید.

نحوهٔ استفاده از تحلیل SWOT


برای انجام یک تحلیل SWOT، کافی است در ماتریس SWOT پاسخ سؤالات زیر را بنویسید.

نقاط قوت تحلیل SWOT

  • مزایای شما نسبت به سایرین کدام است؟(به‌عنوان‌مثال، مهارت‌ها، گواهی‌ها، تحصیلات و یا روابط شما)؟
  • چه‌کاری را بهتر از بقیه انجام می‌دهید؟
  • به چه منابع شخصی‌ای می‌توانید دسترسی داشته باشید؟
  • افراد دیگر (و به‌خصوص رئیس شما) چه چیزی را نقطهٔ قوت شما می‌دانند؟
  • به کدام‌یک از دست آوردهایتان افتخار می‌کنید؟
  • ارزش‌هایی که مدنظر شما است و فکر می‌کنید دیگران از داشتن آن‌ها محروم‌اند، کدامند؟
  • آیا شما بخشی از یک شبکهٔ کاری هستید که شخص دیگری در آن دخالت ندارد؟ اگر این‌طور است، شما با افراد بانفوذ چه ارتباطی دارید؟

این سؤالات را از دیدگاه خود و مردمی که در اطراف شما هستند در نظر بگیرید. خجالت نکشید و تا حد توان واقع‌بین باشید. شناسایی و استفاده از نقاط قوتتان می‌تواند شمارا شادتر و کارآمدتر کند.

و اگر هنوز به‌سختی می‌توانید نقاط قوت خود را مشخص کنید، کافی است فهرستی از ویژگی‌های شخصی خود را یادداشت کنید شاید برخی از این موارد نقاط قوت شما باشند.

نکته

در شناسایی نقاط قوتتان، اطرافیان خود را در نظر بگیرید. به‌عنوان‌مثال، اگر شما یک ریاضیدان بزرگ هستید و اطرافیان شما نیز در ریاضی عالی هستند، پس این داشتن دانش ریاضی ممکن است یک ضرورت باشد، نه یک نقطهٔ قوت.

نقاط ضعف تحلیل SWOT

معمولاً از چه‌کارهایی به این دلیل که مطمئن نیستید که از عهدهٔ آن‌ها برمی‌آیید یا نه، دوری می‌کنید؟

آیا افرادی که در اطراف شما هستند نقاط ضعف شمارا می‌بینند؟

آیا شما کاملاً از تحصیلات و مهارت‌هایی که یاد گرفته‌اید، مطمئن هستید؟ اگرنه، در کدام موارد ضعیف هستید؟

عادت‌های منفی شما در کار کدام است. (به‌عنوان‌مثال، آیا اغلب دیر می‌رسید؟ آیا آشفته هستید؟ آیا خلق‌وخوی تندی دارید؟ یا در کنترل استرس خود ضعیف هستید؟)

آیا ویژگی‌های شخصیتی خاصی دارید که باعث ضعف شما درزمینهٔ فعالیتتان شود؟ به‌عنوان‌مثال، اگر مجبور هستید به‌طور منظم گردهمایی‌هایی را برگزار کنید، داشتن ترس از صحبت در عموم یک ضعف اصلی به‌حساب می‌آید.

بازهم پاسخ این سؤالات را یک‌بار از دیدگاه شخصی/درونی و یک‌بار از دیدگاه بیرونی در نظر بگیرید. آیا دیگران ضعف‌هایی را در شما می‌بینند که شما نمی‌بینید؟ آیا همکاران شما به‌طور مداوم در مسائل کلیدی بهتر از شما عمل می‌کنند؟ هنگام پاسخ به این سؤالات واقع‌گرا باشید. چراکه رویارویی با حقایق ناخوشایند هر چه زودتر باشد بهتر است.

فرصت‌ها

چه تکنولوژی جدیدی می‌تواند به شما کمک کند؟ یا به کمک آن می‌توانید مستقیماً و یا از طریق اینترنت از دیگران کمک بگیرید؟

آیا صنعت شما در حال رشد است؟ اگر این‌طور است، چطور می‌توانید از بازار فعلی استفاده کنید؟

آیا شما شبکه‌ایی از ارتباطات استراتژیک برای کمک یا ارائهٔ یک مشاورهٔ خوب دارید؟

کدام گرایش‌ها (مدیریت و غیره) را در شرکت خود می‌بینید و چگونه می‌توانید از بهترین بهره را بگیرید؟

آیا هیچ‌کدام از رقبای شما موفق به انجام کاری مهم نیستند؟ اگر اینطور است، آیا می‌توانید از اشتباه‌های آن‌ها استفاده کنید؟

آیا در شرکت و یا صنعت شما کاری وجود دارد که کسی قادر به انجام آن نیست؟

آیا مشتریان یا فروشندگان از موردی در شرکت شما شکایت دارند؟ اگر این‌طور است، آیا می‌توانید با ارائهٔ یک‌راه حل، فرصت جدیدی را ایجاد کنید؟

ممکن است در موارد زیر فرصت‌های مفیدی پیدا کنید:

رویدادهای نت ورکینگ، کلاس‌های آموزشی و یا کنفرانس‌ها.

فرض کنید یکی از همکارانتان به مرخصی طولانی می‌رود. آیا می‌توانید برخی از پروژه‌های او را برای کسب تجربه انجام دهید؟

یک نقش یا پروژهٔ جدید که شمارا مجبور می‌کند تا مهارت‌های جدید، مانند صحبت در مجامع عمومی و یا برقراری روابط بین‌المللی را یاد بگیرید.

توسعه یا اکتساب یک شرکت. آیا شما مهارت‌های خاصی (مانند زبان دوم) دارید که می‌تواند به روند کار کمک کند؟

همچنین، از همه مهم‌تر، به نقاط قوت خود نگاه کنید و از خودتان بپرسید که آیا این نقاط قوت فرصت‌های جدیدی را برای شما به وجود می‌آورند؛ و به نقاط ضعف خود نگاه کنید؛ و از خودتان بپرسید آیا می‌توانید با از بین بردن این نقاط ضعف، از این فرصت‌ها استفاده کنید.

تهدیدهای تحلیل SWOT

در حال حاضر چه موانعی در کار شما وجود دارد؟

آیا هیچ‌کدام از همکارانتان بر سر مسئولیت‌ها یا پروژه‌هایی که دارید با شما رقابت می‌کنند؟

آیا شغل شما (میزان تقاضا برای کارهایی که انجام می‌دهید) در حال تغییر است؟

آیا تغییر فن‌آوری موقعیت شمارا تهدید می‌کند؟

آیا هیچ‌کدام از ضعف‌های شما می‌تواند منجر به تهدید شود؟

اجرای این تجزیه‌وتحلیل اغلب اطلاعات کلیدی‌ای را ارائه می‌دهد که می‌تواند مشکلات را در معرض دید قرار داده و آنچه را که نیاز است انجام شود را مشخص کند.

نتیجه‌گیری

یک تحلیل SWOT یک چارچوب برای آنالیز نقاط قوت و ضعف شما و همچنین فرصت‌ها و تهدیدهایی است که با آن مواجه هستید. این کار به شما کمک می‌کند بر روی نقاط قوت خود تمرکز کنید، نقاط ضعف خود را به حداقل برسانید و به شما در استفاده هرچه بهتر از فرصت‌ها کمک می‌کند.

شما کاربران هاوکن‌یو تا چه اندازه با تحلیل SWOT آشنا هستید؟ علاوه بر این تحلیل، آیا با تحلیل PEST آشنا هستید؟ در مقاله‌ای دیگری از ما دربارهٔ این تحلیل بیشتر مطالعه کنید.