آیا با عبارت برون سپاری یا outsourcing آشنا هستید؟ اگر دارای کسب و کار باشید یا درس های مدیریتی خوانده باشید احتمالا با این موضوع آشنا هستید.

برون سپاری خدمات در دهه اخیر به طور فزاینده ای محبوب شده است، زیرا شرکت ها رشد کرده اند و نیاز های آنها شروع به ایجاد چنین استراتژی های  خاصی می کند تا برای موقعیت های خاص که در بازار جهانی به راحتی پیدا نمی شود، آنها را تامین کند. علاوه براین، با پیدایش اکوسیستم استارت آپی ، برون سپاری راهی برای بنیانگذاران و کارآفرینان است تا استعداد های عالی تکنولوژی بین المللی را با تخفیف قابل توجهی  پیدا کنند و شرکت خود را تاسیس کنند یا تیم فعلی خود را ارتقا دهند.

البته هنوز هم این اصطلاح بسیار نامفهوم است و معمولا منفی برداشت می شود، زیرا ارتباط تنگاتنگی با  فرار شغل ها به بیرون از کشور و به شرکت های خارجی دارد.

همانطور که کیمبرلی آمادئو اشاره می کند : ” تاثیر منفی اصلی برون سپاری افزایش بیکاری در ایالات متحده است. 14 میلیون شغل برون سپاری شده رقم 7.5 میلیون نفره ی بیکاران آمریکا را دو برابر کرده است.”

پائول کلین اینگونه استدلال می کند که :” برون سپاری خدمات مترادف با بی مسئولیتی شرکت ها شده است، اما شغل ها و برنامه های اجتماعی خاصی را  نیز ارائه می دهد. “

با این وجود، قبل از اینکه شروع به اعتراض کنیم، باید بدانیم این استراتژی چیست ؟ چگونه از آن استفاده می کنند و چرا پدید آمده است؟

برون سپاری چیست؟


 

outsourcing که از دو عبارت outside sourcing گرفته شده است در واقع به استفاده از نیروی کار خارجی یا انجام کار های داخلیِ مجموعه اشاره دارد. گاهی در یک توافق یک شرکت از نیروی کار شرکت یا کارخانه دیگر استفاده می شود و گاهی هم از سرویس های خدماتی برای انجام بخشی از کار های شرکت استفاده می شود. البته گاهی هم این نیروی کار نتنها از خارج از شرکت بلکه از خارج از کشور به کار گرفته می شوند.

به عنوان مثال یک کارگاه تولید کنننده مواد غذایی را در نظر بگیرید که برای محصولی خاص قرار است از مواد متفاوتی و طراحی متفاوتی در بسته بندی استفاده کند. از آن جایی که هزینه تهیه مواد و البته ماشین آلات تولید این نوع بسته بندی با توجه به محدود بودن محصول، سنگین و البته غیر منطقی است شرکت با بستن یک قرار داد با شرکتی دیگر وظیفه تهیه این نوع بسته بندی را به شرکتی دیگر می سپارد.

یا یک وبسایت تولید کننده محتوا را در نظر بگیرید که تصمیم دارد در کنار مقالاتی که ترجمه می کند، کتاب هایی را نیز ترجمه کند. از آنجایی که نویسندگان این وبسایت با فرایند ترجمه کتاب مخصوصا کتب تخصصی آشنا نیستند این وبسایت تصمیم می گیرد ترجمه این کتاب ها را به یک وبسایت ترجمه کتاب بسپارد. این مثال ها هر کدام مثال هایی از برون سپاری هستند.

به عبارت ساده، برون سپاری عبارتست از عمل به دست آوردن کالا و خدمات از یک تولید کننده ی خارجی. این اصطلاح معمولا در صنایعی به کار می رود که برای منصب های شغلی خاصی کمبود کار وجود دارد یا هزینه ی کار بسیار بالا است. به عنوان مثال توسعه دهندگان نرم افزار یا طراحان.

برون سپاری می تواند به هر اندازه ای و برای هر شغلی به کار رود، اما امروزه می بینیم که شرکت ها حتی برای نقش ها و شغل های غیر اساسی هم از آن استفاده می کنند، شغل هایی که کارشان حمایت از شالوده ی مرکزی شرکت یا کمک کردن به عملکرد روزانه ی شرکت است.

بخش های شغلی که در سال 2017 برون سپاری شده اند از این قرارند:

با پیدایش بخش های تکنولوژی و اکوسیستم استارتاپی، برون سپاری برای شرکت ها به دریچه ای رو به موقعیت های کسب و بازیابی توسعه ی استعداد و تیم ها تبدیل شده است، چرا که منبع توسعه دهندگان فعلی برای پاسخگویی به تقاضا کافی نمی باشد. با در نظر گرفتن این نقص در منابع موجود، هزینه های توسعه دهندگان بسیار خوب در کشوری مانند ایالات متحده بسیار بالا است که این را برای برخی از شرکت ها تبدیل به یک عامل بازدارنده کرده است.

دلایل برون پساری


 

کاهش هزینه ها

در ساده ترین شکل، شرکت ها برون سپاری می کنند چون مخارج کلی شان برای تولید محصول ها کاهش و در نتیجه ما به تفاوت سودشان را افزایش می دهد. این  یک تصمیم کاملا تجاری است. مطمئنا برای ایجاد هر پروژه جدید و یا تغییرات در روند تولید محصول یا خدمات نمی توانید نیروی کار جدید یا یک مرکز جدید در شرکت راه اندازی کنید چرا که هزینه های متفاوتی از نیروی انسانی تا تجهیزات و تکنولوژی برای شما مشکل ساز خواهند شد.

ما در دنیایی زندگی می کنیم که در آن کاری که در یک کشور یا شهر انجام می شود به طور برابر دستمزد دریافت نمی کند، گویی در جای دیگری انجام شده است. می توان استدلال کرد که اختلاف در سطوح پرداخت از مالیات های ایالتی و دیدگاه های اقتصادی کشور ناشی می شود. با این وجود، اساس این تصمیم به موارد اقتصادی مربوط می شود.

تمرکز بر روی خروجی و کیفیت

مطمئنا زمانی که  انجام یک کار را به جای ایجاد شرایط در شرکت خود به افراد و یا سازمانی دیگر می سپارید که در این زمینه تخصص و مهارت کافی دارند، بر روی محصول و یا خدمات خود تاثیر مثبت خواهید گذاشت. در این شرایط خروجی از کیفیت بیشتری برخوردار خواهد بود.

تطبیق پذیری

شرایطی را در نظر بگیرید که شرکت یا تیم شما در دوره ای خاص نیازمند محصول یا خدمات خاصی است، آن هم به صورت دوره ای و محدود. به عنوان مثال برای همایش ها، نیاز دارید تا یک طراح یا گرافیست تمامی بنر های شما را طراحی و تولید کندو مطمنا نیازی به جذب این فرد نیست چرا که به صورت پروژه ای هر زمان نیاز بود می توانید از یک گرافیست کمک بگیرید. یا امور حسابداری به صورت دوره ای هر سال یکبار انجام می شود و شما نیاز نیست برای فرایندی چند روزه که در سال یکبار تکرار می شود چند نفر یا حتی یک نفر را استخدام کنید. می توانید برای انجام امور حسابرسی فردی را در این چند روز استخدام  کنید.

سایر دلایل برونسپاری

طبق گفته ی برندون گایل، 48 درصد شرکت ها دلیل اصلی شان برای برون سپاری را کاهش هزینه های اجرایی و 12  درصد دسترسی به توانایی های جهانی عنوان کرده اند.

در اینجا علت برون سپاری را به طور کامل تفکیک می کنیم:

  1. کاهش و کنترل هزینه ها- 44%
  2. دستیابی به منابع IT که در داخل وجود ندارند- 34%
  3. رها شدن از منابع داخلی- 31%
  4. تقویت تمرکز بر کسب و کار یا مشتری- 28%
  5. تسریع سازماندهی-تغییرات شرکت- 22%
  6. تسریع پروژه- 15%
  7. دستیابی به تخصص های مدیریتی که در داخل وجود ندارد- 15%
  8. کاهش زمان فروش محصول- 9%

 

برون سپاری چگونه کار می کند؟


 

برای پاسخگویی کامل به این سوال باید عمیقاً وارد هر یک از بخش های بازار شویم که برون سپاری در آن ها ممکن و محتمل است. از آنجایی که حیطه ی کار ما در تکنولوژی است سوال را از دیدگاه تکنولوژی و فناوری پاسخ می دهیم.

توسعه دهندگان نرم افزار و متخصصان IT اغلب از طریق آژانس های کاریابی استخدام نمی شوند یا اصلا آژانسی وجود ندارد که افراد با صلاحیت و با تجربه در این حوزه را سریع تر و آسان تر به شرکت هایی معرفی کند که به دنبالش هستند. آنها با تمامی منابع و شرکت هایی سر و کار دارند که کسانی که می خواهند را از بینشان گلچین می کنند.

زمانی که این افراد حرفه ای پیدا شدند می توان آنها را در یک فضای کاری خاص قرار داد، که معمولا به کار اضافه برای شرکت یا مجری منابع انسانی نیاز دارد- یا اینکه کارشان را از راه دور انجام دهند.

شرکت هایی که تکنولوژی را برون سپاری می کنند به سرعت متوجه می شوند که این کارکنان و حرفه ای های تکنولوژی دور-کار نتیجه محور هستند و به شدت به مراحل برجسته ی یک پروژه و محصول تکیه می کنند.

در مجموع، برون سپاری می تواند یک استراتژی مفید برای ما به تفاوت سود شرکت و اهداف تولیدی باشد. این استراتژی مزایا و معایبی دارند که قابل بحث هستند. آیا تا کنون از برون سپاری استفاده کرده اید و سودی برایتان داشته است؟