چگونه به کودکان نوشتن بیاموزیم؟ آموزش نوشتن به کودکان به عوامل زیادی بستگی دارد، از جمله راحتی دست گرفتن مداد یا مداد شمعی توسط آنها، علاقۀ آنها به نوشتن و نقاشی کشیدن، علاقۀ آنها به حروف بزرگ و کوچک، و غیره.
همۀ کودکان به یک شکل نوشتن را یاد نمی گیرند و آموزش به آنها می تواند به نوعی آزمون صبر باشد. یکی از مادرانی که این دوره را تجربه کرده است به شما در مورد روش هایی می گوید که می توانید با آنها نوشتن حروف الفبا و اعداد را به کودکتان آموزش دهید.
روش های جالب برای آموزش نوشتن به کودکان:
ممکن است کودک شما یک هنرمند علاقمند باشد که می خواهد همه جا شکل های اتفاقی بکشد. اما آموزش نوشتن به او چیزی فراتر از کشیدن شکل های تصادفی است. در اینجا توصیه هایی برایت شما کاربران هاو کن یو ارائه می دهیم تا به کودکتان کمک کنید روی این کار تسلط پیدا کند.
[su_button url=”http://www.howcanu.com/communication/relationship/%DA%86%DA%AF%D9%88%D9%86%D9%87-%D9%BE%D8%AF%D8%B1-%D9%88-%D8%B4%D9%88%D9%87%D8%B1-%D8%AE%D9%88%D8%A8%DB%8C-%D8%A8%D8%A7%D8%B4%DB%8C%D9%85%D8%9F/” target=”blank” style=”soft” background=”#a52d15″ color=”#141312″ size=”5″ wide=”yes” icon=”icon: backward” icon_color=”#ffffff” text_shadow=”0px 0px 0px #000000″]چگونه پدر و شوهر خوبی باشیم؟ [/su_button]
[su_button url=”http://www.howcanu.com/personal-development/%D8%AA%D8%B1%D8%A8%DB%8C%D8%AA-%D9%81%D8%B1%D8%B2%D9%86%D8%AF-%D9%85%D8%B3%D8%A6%D9%88%D9%84%DB%8C%D8%AA-%D9%BE%D8%B0%DB%8C%D8%B1/” target=”blank” style=”soft” background=”#3f839f” color=”#141312″ size=”5″ wide=”yes” icon=”icon: backward” icon_color=”#ffffff” text_shadow=”0px 0px 0px #000000″]چگونه مسئولیت پذیری را به فرزندانمان آموزش دهیم؟ (19 مهارت تربیت فرزند) [/su_button]
[su_button url=”http://www.howcanu.com/personal-development/%D8%AA%D8%B1%D8%A8%DB%8C%D8%AA-%D9%81%D8%B1%D8%B2%D9%86%D8%AF-%D9%85%D8%B3%D8%A6%D9%88%D9%84%DB%8C%D8%AA-%D9%BE%D8%B0%DB%8C%D8%B1/” target=”blank” style=”soft” background=”#3f839f” color=”#141312″ size=”5″ wide=”yes” icon=”icon: backward” icon_color=”#ffffff” text_shadow=”0px 0px 0px #000000″]مهارت های لازم برای موفقیت فرزندان [/su_button]
- سریع به سراغ الفبا و اعدادد نروید. برای شروع و با تمرین های مدت دار خطوط و شکل های ساده ای ایجاد کنید و از او بخواهید آنها را کپی کند. اشکال هندسی و …
- کودکان می توانند از انگشتانشان یا تکه چوب های کوچک برای رسم این شکل ها در بشقاب سوپشان، روی ماسه ها، ظرف فرنی شان، کرم اصلاح، برنج و غیره استفاده کنند. هدف آشنایی با خودکار و مداد و هماهنگی بیشتر اعصاب و عضله است.
- می توانید کودکتان را تشویق کنید تا روی تخته های وایت بورد، مگنا دوئل، یا تخته سیاه بنویسد. به این ترتیب او می تواند چندین بار در یک مکان بنویسد و پاک کند.
- به کودکتان فرصت بدهید تا با سرعت خودش حرکت کند و فرایند یادگیری را طی کند.
- وقتی احساس کردید که او برای استفاده از کاغذ و مداد آماده است، قبل از اینکه به سراغ حروف بروید تشویقش کنید تا خطوط و شکل هایی را روی کاغذ بکشد.
- می توانید با استفاده از قطعات پازل مانند الفبا، مگنت های یخچال و مکعب های الفبا به جذابیت این کار بیفزایید.
- برای جذاب کردن نوشتن روی کاغذ، با استفاده از مداد شمعی و مداد رنگی، آن را رنگارنگ کنید. اگر نگران هستید که کودکتان دیوار ها را خراب کند از رنگ های قابل شستشو استفاده کنید.
- مطمئن شوید فعالیتی که انجام می دهید جالب و بدون استرس است. فرزندتان باید در ابتدای کار به حس کمال دست یابد.
چگونه نوشتن الفبا را به فرزندانتان آموزش دهید
اگر راهنمایی وجود نداشته باشد، نوشتن در آن سن کم می تواند بسیار دشوار و غیر قابل فهم باشد. کودکان در سن یادگیری هستند و علاقمندند هر چیزی که می بینند را یاد بگیرند. وادار کردن آنها به نوشتن الفبا نباید سخت گیرانه باشد، اما در مورد ترتیب آموزش حروف دقت به خرج دهید تا از سر در گم شدن آنها در بین بعضی از حروفی که از نظر ظاهر شبیه هم هستند جلوگیری کنید.
- شکل ها را از طریق اشیائی مثل توپ، ماه، فنر، چوب بستنی و غیره توضیح دهید.
- آنها را تشویق کنید تا با نوشتن روی خط حروف را رسم کنند.
- نقطه هایی را به شکل یک حرف کنار هم قرار دهید و از آنها بخواهید که به هم وصلشان کنند.
- حروف را در حالی بنویسید که فرزندتان نوشتنتان را تماشا می کند و سپس با گرفتن دستش در ترسیم حروف به او کمک کنید.
- از آنها بخواهید که روی کاغذ های بزرگ بنویسند و با صحبت کردن بلند در مورد نحوۀ نوشتن حروف به آنها کمک کنید تا طرز نوشتن را به خاطر بسپارند. مثلاً برای نوشتن حرف “م” می توانید اینگونه توضیح دهید، “یک دایرۀ کوچولو می ذاریم، دنبالهش رو با یه خط کوچیک که روی خط دفتر هست ادامهش می دیم، بعد خط رو به سمت پایین می یاریم.”
- همچنین می توانید برای شکل های حروف اسم بگذارید. (مثلاً اینکه حرف “ھ” مثل دو تا چشم هست، یا “ر” شبیه سرسرهست).
چگونه به فرزندانتان کمک کنید تا اعدادد را بنویسند
کار کردن با اعدادد هم تا حد زیادی شبیه الفبا است. آنها هم قوانین و سردرگمی های خودشان را دارند. اگر داستان هایی را در مورد یک کودک پیش دبستانی بخوانید چگونه می تواند اعدادد را بنویسد، کارتان راحت تر می شود. یادتان باشد که هر چیزی که کمی خاص تر باشد بیشتر توجه کودکتان را جلب می کند.
اعداد هم باید مثل الفبا آموزش داده شوند
- شکل های پایه را توضیح دهید، مثلاً “2” یک دندانه و یک خط و “3” دو دندانه و یک خط. چه فاسی و چه انگلیسی
- آهسته و با خط درشت کار کنید. اعدادد بزرگ بنویسید، ترجیحا این کار را روی ماسه یا چیزهای مشابهی که قبلا به آنها اشاره شد انجام دهید. این کار شما می تواند آنها را در فعالیت دخالت بدهد. به تدریج به محیط های کوچک تر نقل مکان کنید. انتظار نداشته باشید که فرزندتان شکل اعدادد را به بهترین نحو بنویسد.
- برای اعداددی مثل “5” فارسی ابتدا کشیدن خط منحنی را نشانش بدهید و سپس از او بخواهید عدد را بنویسد.
- برای اعداددی مثل “6” فارسی هر دو شکل را به او آموزش دهید و بگذارید خودش یکی از آنها که راحت تر است را برای نوشتن انتخاب کند.
- تفاوت بین اعداد را به زبان خودشان برایشان توضیح دهید. مثلا در مورد “7”و “8” بگویید: « “8” نوک تیزش به سمت بالاست ولی “7” نوک تیزش به سمت پایینه». یا در مورد “2” و “3 “بگویید: «2 یه دندونه داره ولی 3 دو تا دندونه داره».
- به آنها در درک ابتدایی اعداد کمک کنید و مانند حروف الفبا در حین نوشتن اعداد آنها را بلند بخوانید و طرز نوشتنشان را توضیح دهید.
چگونه به کودک پیش دبستانی تان گرفتن مداد در دست را یاد بدهید
- در دست گرفتن مداد بر اساس سهولت نوشتن برای کودک، در بین کودکان متفاوت است. با این حال آموزش گرفتن مداد به یک کودک نوپا نه تنها در خوانا نوشتن او، بلکه در نگه داشتن مداد بدون اعمال فشار به او کمک می کند، مثلا اینکه بگویید “مداد رو بین انگشت شست و انگشت اشاره نگه دار، و انگشت اشاره ات روی انگشت وسط باشه.”
- برای شروع از مدادهای کوتاه تر استفاده کنید. این کار گرفتن مداد را تقویت می کند و نوشتن را راحت تر می کند. در این زمان خوانایی نوشته نباید مورد توجه قرار بگیرد.
- در ابتدا به او یاد بدهید که مداد را فقط با دو انگشت بگیرد. در این زمان دست خطش خوب نخواهد بود اما یاد می گیرد که مداد را خوب نگه دارد.
- پس از اینکه این کار را برای چند روز تمرین کردید جسم کوچکی مثل پاک کن یا مداد تراش را به او بدهید تا در حین نوشتن با انگشت کوچک و انگشت کناری اش نگه دارد.
اگر کودک پیش دبستانی تان به نوشتن بی میل بود چه کنید؟
کودکان در این سن به دلایل مختلفی مشکل نوشتن دارند. بیش فعالی، آماده نبودن بخش حرکتی مغز، و متمرکز نبودن توجه آنها تنها بخشی از این مسائل است. بفهمید مشکل از کجاست تا بتوانید آنها را به مسیر عادی نوشتن برگردانید.
هماهنگی مناسبی بین دست و چشم ایجاد کنید
- بازی کردن با یک راکت و توپ یا بازی کردن با مهره های رنگی می تواند زمان واکنش فرزندتان را تقویت کند.
- از او بخواهید مسیر حرکت انگشتتان را دنبال کند یا دایره ای بکشید و انگشتتان را به داخل و بیرون آن حرکت دهید.
- این هم به بهبود هماهنگی چشم-دست کمک می کند.
انگشتان را تمرین دهید:
- یک توپ استرس(stress ball) به کودکتان بدهید و از او بخواهید آن را فشار دهد.
- تشویقش کنید تا با شما دست بدهد.
- او را در کارهای خانه مثل پهن کردن لباس ها یا زدن گیره به لباس ها شرکت دهید.
- می توانید از او بخواهید مشتش را چندین بار باز و بسته کند یا حتی دست هایش را به اطراف بچرخاند.
- این فعالیت ها به تقویت ماهیچه و بهتر گرفتن مداد کمک می کند.
هم بنویسید و هم بکشید
- کودکتان را تشویق کنید تا هم بنویسد و هم نقاشی بکشد. می تواند با کشیدن چیزهایی که اطرافش هست شروع کند.
- این نقاشی ها می توانند شکل های پایه مثل آدمک های خطی باشند. ایدۀ پشت این فعالیت این است که او را در ساختن شکل ها درگیر کنید.
تمرین پازل
- تمرین پازل می تواند راه خوبی برای تشویق او برای نوشتن باشد.
- می توانید حروف را قیچی کنید و جدا از هم بگذارید.
- از او بخواهید حروف را کنار هم قرار دهد و یک اسم درست کند.
- ابتدا اسم می تواند تصادفی و کوتاه باشد. اما بعد بگذارید به تدریج به کلمات سه حرفی یا بیشتر برسد.
جایزه بدهید
می توانید برای کودکتان برچسب، ماشین، یا اسباب بازی بخرید. بگذارید با جایزه ها و هدیه هایش پیش دوستانش خود نمایی کند. این کار او را تشویق به نوشتن می کند.
مدارس و قوانین آنها
مدارس نقش به سزایی در آموزش نوشتن به کودکتان ایفا می کنند. در حقیقت وقتی شروع به رفتن به مدرسه می کند، شاید شگفت زده شوید که کودک بی میل شما چطور آنقدر با عجله به نوشتن در کتابش علاقمند شده است.
مدارس پیش دبستانی با روش های خلاقانه ای کودک شما را به نوشتن و از بر خواندن ترغیب می کنند.
- هر هفته یک حرف را انتخاب کنید و آنها را به تمرین کردن روی شن و یا تختۀ وایت بورد تشویق کنید.
- فعالیت هایی را انتخاب کنید که با آنها کودکان را به شناسایی حروف تشویق کنید. به عنوان مثال، حروف را روی فلش کارت هایی بنویسید و قاطی شان کنید. سپس از آنها بخواهید یک حرف خاص را پیدا کنند.
- چندین بار حروف را برای کودکان تلفظ کنید تا صدای حرف را یاد بگیرند و آن را تکرار کنند.
- برای شروع آنها را به کشیدن خطوط صاف و منحنی ترغیب کنید.
مسائل و مشکلات را در کودکان شناسایی کنید
اگر دیدید کودکتان فقط به نگاه کردن به تصاویر علاقه دارد جای نگرانی و ترس وجود ندارد. بعضی از کودکان تمایل دارند بی قرار باشند و نشستن در یک مکان را سخت می دانند.
بعضی از کودکان بیش فعال هستند در حالیکه برخی دیگر دوست دارند به خیال پردازی مشغول شوند. به طور کلی طول مدت توجه کردن کودکان در مقایسه با بزرگسالان بسیار کمتر است، که با توجه به سنشان قابل درک است.
برای کودکان بیش فعال نه تنها نوشتن، بلکه گوش دادن به داستان هم یک مسئله است. شما می توانید با معلمان صحبت کنید تا احتمالات اختلال بیش فعالی/کمبود توجه را بررسی کنند.
به یاد داشته باشید
- مدارس پیش دبستانی در مورد این مشکلات کمک می کنند.
- اقدام کردن در سنین کم می تواند برای کودکتان بسیار خوب باشد. پس مطمئن شوید که مرتب به مدرسه می رود.
- کودان باید زمان مناسب برای توسعۀ مهارت های حرکتی مغزشان را داشته باشند. این یعنی باید از ناامید شدن اجتناب کنید و به فرزندتان کمک کنید تا این سفر جالب را پشت سر بگذارد.
- نوشتن را به صورت بصری به فرزندتان آموزش دهید زیرا به این طریق راحت تر یاد می گیرد.
اگر راه های دیگری برای آموزش نوشتن به کودکان را می دانید در قسمت کامنت با ما به اشتراک بگذارید.
برای ارسال دیدگاه خود، ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید.
ورود